Friends with Benefits: single of niet?

Sjors en Marsja gaan samen naar de film, ze gaan samen op reis, ze eten lekker samen en ze slapen ook regelmatig met elkaar. Dat klinkt als een relatie, maar dat is het niet. Sjors en Masja daten en het lijkt inderdaad op een relatie en eigenlijk ondernemen ze zoveel samen dat het voor een buitenstaander een relatie zou kunnen zijn, maar toch ontbreekt er iets essentieels: commitment.

Misschien ken je het zelf. Je ontmoet iemand en het klikt. Je vind elkaar hartstikke leuk, of in ieder geval wel datewaardig: je gaat samen uit, bezoekt de bioscoop en belandt regelmatig met elkaar in bed. Maar daar houdt het dan ook mee op. Geen verplichtingen om met elkaar naar feestjes te gaan, geen introductie bij elkaar’s vrienden of familie. Het lijkt er maar niet van te komen. Geen van beiden neemt hiertoe het initiatief. En ondanks dus dat het heel wat lijkt, is het in de praktijk weinig.

Masja vind Sjors best wel leuk, maar hoopt stiekem wel dat ze op de lange termijn een wat serieuzere relatie kan vinden. Sjors is lekker, maar niet erg ambitieus en intelligent. Ze date ook wel eens met anderen. Dan komen haar dates met Sjors automatisch op een laag pitje te staan. Zo gaat het nu al een jaar of 10. Ze hebben beiden nog niemand beters kunnen vinden, excuseert ze zich.

Anno 2014 zijn Friends With Benefits, in het Duits ook wel Mingle genoemd, helemaal ‘in’ als gevolg doordat onder singles steeds meer Maximisers zijn: mensen die altijd de behoefte hebben om te checken of het nog beter kan, of het nu gaat om kleding of om partners. Het ontstaan van de MINGLE is een consequentie van deze levensstijl: wel genieten, maar geen commitment willen afgeven, omdat je niet weet of je iemand leuker zult ontmoeten.

Toch ben ik van mening dat een MINGLE niet makkelijk iemand leuker ontmoet! Waarom niet? Hiervoor geldt het ‘bezette boom-principe’. Laat je een hond uit, ruikt hij eerst of de boom al bezet is. Als dat het geval is, besluit hij dat hij elders zijn behoefte gaat doen. Voor een MINGLE geldt eigenlijk hetzelfde: hoewel je heel graag een leuke relatie zou willen hebben, ben je toch min of meer met iemand aan het daten. Zo’n persoon zit in je gedachten, in je tijd en in je activiteiten. Kortom: hij maakt, soms meer dan je zou denken en willen, toch onderdeel uit van je leven. Een potentiële partner merkt dit en zal zich minder snel tot je aangetrokken voelen. Je bent als het ware ‘bezet’. Voor jouzelf geldt dat je toch heel snel de betreffende Friend With Benefits als maatstaf neemt. Je gaat anderen toch vergelijken en staat hierdoor minder open voor anderen.

Mijn advies: als het duidelijk wordt dat jij, nog je date, na een aantal maanden commitment wil afgeven, kies dan voor jezelf en ga door. Mocht de twijfel voor commitment bij jouzelf vandaan komen, vraag jezelf dan af of jij die ‘Maximiser’ bent. De vraag is of je hiervan echt gelukkiger gaat worden.

By | 2018-03-07T20:54:23+00:00 maart 7th, 2018|Happy Single|0 Comments